De uitreiking van de elfde Ds.Visscherprijs vond op 17 maart 2016 plaats in Utrecht.
De prijs wordt eenmaal in de twee jaar toegekend aan de schrijver van een uitermate waardevolle dissertatie in het belang van mensen met een verstandelijke beperking, verdedigd aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit. Naast de hoofdprijs van € 10.000 voor de winnaar krijgen de twee andere genomineerden beiden een prijs van € 3.000.
De prijs is een initiatief van het Ds. Visscherfonds in samenwerking met het tijdschrift NTZ en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum BV.
De jury bestond uit:
Prof. Dr. Petri Embregts (voorzitter)
Drs. Ruud Geus (jurysecretaris)
Drs. Paul Goderis (bestuurslid Ds. Visscherfonds)
Prof. Dr. Bea Maes
Dr. Sandra Mergler
Dr. Xavier Moonen
Prof. Dr. Henny van Schrojenstein Lantman – de Valk
In totaal werden 17 proefschriften ingediend met een grote verscheidenheid aan onderwerpen.
Voordat de winnaar bekend werd gemaakt hield Jan Marijnissen, voormalig Tweede Kamerlid en partijleider van de SP de Ds.Visscherlezing 2016.
Safe and Sound. Soundscape research
in special needs care
Samenvatting Kristen van den Bosch
Experience together
Peer interactions in persons with profound
intellectual and multiple disabilities.
Winnaar Ds.Visscherprijs
Dr. Kirsten van den Bosch
(eerste van links)
Dr. Kirsten van den Bosch onderzocht de invloed van de auditieve leefomgeving op het welzijn van mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Aandacht werd gevraagd voor een auditieve omgeving, die indicatief moet zijn voor hoorbare veiligheid. De effecten van verschillende soorten geluidsomgevingen zijn theoretisch en praktisch van groot belang. Zij zijn veel groter dan het kleine onderzoeksveld doet vermoeden. Afstemming van de geluidsomgeving op de persoonlijke kenmerken en behoeften kan diens welbevinden bevorderen, stimuleren en onrust voorkómen. Voor iedere mens is de beoordeling van omgevingsgeluid natuurlijk van groot belang, maar de bij hen frequent voorkomende visuele beperkingen en hun verminderde cognitieve vermogens, maken personen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen in het bijzonder afhankelijk van geluid bij het begrijpen en ervaren van hun omgeving. Het horen en inschatten van hoe veilig de omgeving is ingewikkeld, maar van vitaal belang voor het functioneren. Het ontbreken ervan kan probleemgedrag of onbegrepen reacties veroorzaken. De jury prijst de theoretische fundering en de innovatieve observatie- en onderzoeksopzet: de ontwikkeling van een taxonomie van verschillende typen geluidsomgevingen en een praktische onderzoekstechniek m.b.v. moderne technologie: een vragenlijst en een gebruiksvriendelijke gedigitaliseerde versie via een smartphone-applicatie, om de stemming van de cliënt en de geluidsomgeving te waarderen. De jury is onder de indruk van de wijze waarop dit creatieve multidisciplinaire onderzoek in korte tijd is uitgevoerd en brede publieke aandacht heeft gekregen alsmede voortgezet onderzoek in gang heeft gezet. De jury waardeert ook de zelfkritische beoordeling inzake methodologische beperkingen en onderzoeksresultaten.
Klik hier om het volledige juryrapport te lezen.
© Stichting Ds.Visscherfonds