De uitreiking van de Ds. Visscherprijs 2024 – de 15e editie – vond plaats op donderdag 14 maart 2024. In de Academiezaal van de Aula van de Radboud Universiteit Comeniuslaan 2 te Nijmegen. Een verslag van de prijsuitreiking vind u onder nieuws.
Wilt u alsnog kennisnemen van de prijsuitreiking klik dan hieronder voor de verschillende delen van de bijeenkomst.
Opening
Presentaties van de genomineerden:
Marjolijn Heerings Karlijn Pellikaan Miriam Zaagsma
Intermezzo
Uitreiking Ds. Visscherprijs 2024
Eenmaal in de twee jaar wordt de Ds.Visscherprijs toegekend aan een onderzoeker die een waardevolle dissertatie heeft gepubliceerd op het gebied van (de ondersteuning van en de zorg aan) mensen met een verstandelijke beperking.
De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 20.000 bruto. Voor de genomineerden, die als tweede en derde worden verkozen, zijn prijzen van € 6.000 bruto beschikbaar.
De prijs is een initiatief van het Ds. Visscherfonds i.s.m.
het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen (NTZ).
De jury bestond uit:
Prof. Dr. Petri Embregts (voorzitter)
Prof. Dr. Bea Maes
Prof. Dr. Geraline Leusink
Prof. Dr. Xavier Moonen
Dr. Sandra Mergler
Dr. Carien Beurskens (bestuurslid Ds.Visscherfonds)
Dr. Marjolein Herps (jurysecretaris)
In totaal werden 18 proefschriften ingediend met een grote verscheidenheid aan onderwerpen.
The good care relationship in long term care: attending to ethical tensions and burdens
De jury is onder de indruk van het proefschrift, waarin de auteur het thema ‘zorgrelatie’ via etnografisch onderzoek heeft geanalyseerd. Marjolijn Heerings benutte een veelheid aan methoden, van interviews tot photovoice, shadowing en experience based co-design. Ingewikkelde concepten worden helder en prachtig uitgelegd. De auteur heeft een sterke reflectie op kwaliteit van zorg en onderzoek en haar visie daarop.
Samenvatting Marjolijn Heerings
Improving medical care for adults with Prader-Willi syndrome
De auteur levert met een indrukwekkend omvangrijk proefschrift, bestaande uit twaalf gepubliceerd artikelen, een prachtige bijdrage aan de kennis over medische aspecten voor de zorg aan mensen met deze zeldzame aandoening. Naast de opvulling van een wetenschappelijke kennislacune, gebruikt deze promovenda haar resultaten ook om praktisch toepasbare hulpmiddelen te maken voor medische professionals. Deze hulpmiddelen worden reeds ruim gebruikt, op verschillende plekken ter wereld.
The added value of on-demand support. Experiences with DigiContact: 24/7 available support for independently living people with intellectual disabilities
Dit onderzoek is maatschappelijk heel relevant. Demografische ontwikkelingen leiden tot het anders moeten inrichten van de zorg. De inzet van technologie wordt daarbij gezien als bijdragend aan de oplossing. Deze promovenda heeft naar de toepassing van zo’n technologie gekeken. Vanuit verschillende perspectieven heeft ze de meerwaarde en voor- en nadelen bezien. Miriam Zaagsma werkte gedurende het hele project samen met een co-onderzoeker met een verstandelijke beperking. Het proefschrift bevat ook een hoofdstuk met de reflectie op die samenwerking.
Bekendmaking winnaar.
Winnaar Marjolijn Heerlings
Overzichtsfoto van de winnaar en genomineerde van de Ds.Visscherprijs 2024
Mevrouw Heerings, de jury feliciteert u van harte met het behalen van de Ds. Visscherprijs 2024. Alvorens u de prijs krijgt overhandigd door de voorzitter van het Ds. Visscherfonds sluit ik af met een korte toelichting op het jurybesluit om u deze prijs toe te kennen: In het proefschrift bestudeert dr. Heerings de zorgrelatie tussen mensen die zorg afnemen en degenen die hen ondersteunen en de dilemma’s die hierin kunnen ontstaan. Mevrouw Heerings deed dat middels een etnografisch onderzoek, waarin een veelheid aan methoden gebruikt werd. Zij legde de dilemma’s bloot waarmee cliënten en zorgverleners te maken kunnen krijgen wanneer zij onderdeel zijn van deze zorgrelatie. Het proefschrift wijst op nieuwe en relevante concepten die de reflectie over zorgrelaties kunnen aanscherpen, zoals ‘collective tinkering’(gezamenlijk puzzelen/uitvogelen) of de ‘burden of support’ (de last van ondersteuning, die cliënten in de langdurige zorg kunnen ervaren).
In haar onderzoek bekeek dr. Heerings de zorgrelatie in verschillend sectoren: de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, de zorg voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen en de zorg voor ouderen. De inzichten en sterke reflectie die zij op basis van haar onderzoek heeft beschreven, bieden als het ware een spiegel voor beleidsmakers en praktijk. Een spiegel opdat bewustwording ontstaat dat aandacht en reflectie voor normatieve complexiteit van waarde is. Het proefschrift geeft stof tot nadenken, op praktijk- en beleidsniveau. De door haar ontwikkelde methode ‘Als je het ons vraagt’, waarbij dr. Heerings samen met een theatergroep op een gestructureerde wijze een methode ontwikkelde die cliënten, medewerkers en naasten ondersteunt om gezamenlijk te reflecteren op de zorgrelatie om vandaaruit tot verbeteringen te komen. De jury is onder de indruk van het vele werk dat verricht is, de scherpe reflectie en de nieuwe woorden die dr. Heerings ons als het ware heeft gegeven om te spreken over wat ‘goede zorg’ is. Haar prachtige proefschrift is oprecht een aanrader voor iedereen die in de langdurige zorg werkzaam is. Rest mij om u namens de jury nogmaals van harte te feliciteren met de toekenning van de Ds. Visscherprijs 2024. Wij hopen dat deze prijs u en anderen zal stimuleren tot verdergaand onderzoek in het belang van mensen met verstandelijke beperkingen. Tot slot ook een bijzonder hartelijke gelukwens aan de twee andere genomineerden, dr. Karlijn Pellikaan en dr. Miriam Zaagsma, die voor hun uitmuntende dissertatie door het Ds. Visscherfonds beiden met een tweede prijs worden beloond. Ook u beiden veel succes gewenst met uw verdere onderzoeksactiviteiten.
Klik hier om het volledige juryrapport te lezen.
Marjolijn Heerings presenteert haar onderzoek
Karlijn Pellikaan presenteert haar onderzoek
Miriam Zaagsma presenteert haar onderzoek
Carien Beurskens, bestuur Ds. Visscherfonds
Juryvoorzitter prof.dr. Petri Embregts maakt winnaar bekend
Ook co-onderzoeker Mark Konings, betrokken bij het proefschrift van dr. Zaagsma, wordt in het zonnetje gezet
Gezamenlijk kunstwerk lezing Diederik Grootjans
Prijsuitreiking Senaatzaal Radboud universiteit Nijmegen
© Stichting Ds.Visscherfonds