De uitreiking van de Ds. Visscherprijs 2022 – de 14e editie – vond plaats op Woensdag 30 Maart 2022. In de Academiezaal van de Aula van de Radboud Universiteit Comeniuslaan 2 te Nijmegen. Een verslag van de prijsuitreiking vind u onder nieuws.
Wilt u alsnog kennis nemen van de prijsuitreiking klik dan hieronder voor de opening door Ad Lansink, Ds. Visscherlezing door Elise van der Velde deel 1, Ds. Visscherlezing door Elise van der Velde deel 2, voor aankondiging, Pauline Hamers deel 1, Pauline Hamers deel 2, Vincent Peters deel 1, Vincent Peters deel 2, Kristel Vlot deel 1, Kristel Vlot deel 2, Subsidiebeleid door Marielle Ouwens,
Juryrapport 2022, Uitreiking Ds. Visscherprijs 2022
Eenmaal in de twee jaar wordt de Ds.Visscherprijs toegekend aan een onderzoeker die een waardevolle dissertatie heeft gepubliceerd op het gebied van (de ondersteuning van en de zorg aan) mensen met een verstandelijke beperking.
De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 20.000 bruto. Voor de genomineerden, die als tweede en derde worden verkozen, zijn prijzen van € 6.000 bruto beschikbaar.
De prijs is een initiatief van het Ds. Visscherfonds i.s.m.
het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen (NTZ).
De jury bestond uit:
Prof. Dr. Petri Embregts (voorzitter)
Prof. Dr. Bea Maes
Prof. Dr. Geraline Leusink
Prof. Dr. Xavier Moonen
Dr. Sandra Mergler
Dr. Carien Beurskens (bestuurslid Ds.Visscherfonds)
Dr. Marjolein Herps (jurysecretaris)
In totaal werden 17 proefschriften ingediend met een grote verscheidenheid aan onderwerpen.
Shine a light on depressive symptoms in adults with intellectual disabilities.
Diagnostics and non-pharmacological treatment
Turning modularity upside down:
Patient-centered Down syndrome care from a service modularity perspective
Embedding health promotion in support settings
for people with intellectual disabilities,
an innovative adaptation of the settings approach
Winnaar Ds.Visscherprijs Dr. Kristel Vlot
Overzichtsfoto van de winnaar en genomineerde van de Ds.Visscherprijs 2022
In het proefschrift wordt aandacht besteed aan een relevant onderwerp voor eenieder van ons: gezondheidsbevordering. Daarbij koos mevrouw Vlot voor de gezondheidsbevordering van mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. Een groot aantal van deze mensen verblijft in een zorginstelling en zijn op veel levensdomeinen afhankelijk van hun omgeving. Het onderzoek vertrekt dan ook niet vanuit individuele gedragsverandering, maar richt zich op de omgeving van deze mensen. In de uitvoer van het onderzoek heeft veel samenwerking met de praktijk plaatsgevonden. Mevrouw Vlot heeft verschillende personen, variërend van mensen met een verstandelijke beperking, begeleiders, professionals en managers weten te betrekken bij haar onderzoek, en werkte als onderzoekster in de uitvoer en besluitvorming over het onderzoek in het bijzonder samen met co-onderzoekers. Het resultaat levert waardevolle en toepasbare inzichten op voor de praktijk, en aandacht voor verbetering als het gaat om gezondheidsbevordering. De jury waardeert dat het onderzoek niet alleen constateert dat gezondheidsbevordering van belang is, maar dat direct een tool is ontwikkeld waarmee zorgaanbieders aan de slag kunnen. Zo kunnen inzichten uit het onderzoek direct toegepast worden in de verbetering van de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen.
De jury is onder de indruk van het vele werk dat verricht is, de nauwe samenwerking met de praktijk, de wijze waarop verschillende deelstudies mooi op elkaar aansluiten en het proefschrift een geheel vormt, volledig en rijk met maar liefst zes gepubliceerde artikelen.
Klik hier om het volledige juryrapport te lezen.
© Stichting Ds.Visscherfonds