De uitreiking van de tiende Ds.Visscherprijs vond plaats op donderdag 27 maart 2014 in de Kanskerk te Utrecht.
De prijs wordt eenmaal in de twee jaar toegekend aan de schrijver van een uitermate waardevolle dissertatie in het belang van mensen met een verstandelijke beperking, verdedigd aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit. Naast de hoofdprijs van € 10.000 voor de winnaar krijgen de twee andere genomineerden beiden een prijs van € 3.000.
De prijs is een initiatief van het Ds. Visscherfonds in samenwerking met het tijdschrift NTZ en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum BV.
De jury bestond uit:
Prof. Dr. Robert Didden (voorzitter)
Prof. Dr. Petri Embregts
Drs. Ruud Geus (jurysecretaris)
Drs. Paul Goderis (bestuurslid Ds. Visscherfonds)
Prof. Dr. H.M.J. van Schrojenstein Lantman – de Valk
Prof. Dr. Bea Maes
Dr. Sandra Mergler
In totaal werden 14 proefschriften ingediend met een grote verscheidenheid aan onderwerpen.
Making Headway with the Molecular
and Clinical Definition of Rare Genetic
Disorders with Intellectual Disability
Samenvatting Marjolein Willemsen
Aspects of long-term use of antipsychotic
drugs on an off-label base in individuals
with intellectual disability.
Considered Care for Complex Clients.
Bewust Begeleiden van Complexe Cliënten.
Samenvatting Wietske van Oorsouw
Winnaar Ds.Visscherprijs
Dr. Marjolein Willemsen
Dr. Marjolein Willemsen onderzocht de genetische oorzaak van verstandelijke beperkingen. Tot voor kort bleef bij 50 - 70% van de mensen met een verstandelijke beperking de oorzaak onduidelijk. Met gebruikmaking van de meest moderne diagnostische technieken en een juiste multidisciplinaire benadering konden in dit onderzoek genetische oorzaken geïdentificeerd worden bij mensen met een tot dan toe onverklaarde verstandelijke beperking. Dat is van groot belang bij counseling en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en hun familie. Het geeft bijvoorbeeld inzicht in co-morbiditeit, geassocieerde gedragsproblemen, prognose en herhalingskans en kan een einde maken aan zinloze en vaak belastende onderzoeken, en niet werkzame therapieën. De grondig opgezette, zeer uitgebreide en systematische studie onder 253 mensen met een onverklaarde VB, uitgevoerd binnen een samenwerkingsverband tussen drie grote instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking (Pluryn, Dichterbij en Siza) en het Radboud UMC in Nijmegen is grensverleggend. Het onderzoek geeft aan hoe met de inzet van de nieuwste kennis en technieken en intensieve samenwerking (ook internationaal) steeds meer genetische oorzaken van verstandelijke beperkingen opgespoord kunnen worden. Het uitstekend verzorgde en rijk gedocumenteerde proefschrift met een indrukwekkend aantal artikelen van hoge kwaliteit is even omvangrijk en gecompliceerd als het onderzoeksveld zelf. Het biedt zeer gedetailleerde beschrijvingen (zowel genotypisch als fenotypisch) van allerlei afwijkingen, die verantwoordelijk zijn voor een anders verlopende ontwikkeling, leidend tot een bepaalde vorm van verstandelijke beperking.
Klik hier om het volledige juryrapport te lezen.
© Stichting Ds.Visscherfonds