De uitreiking van de Ds. Visscherprijs 2024 – de 15e editie – vind plaats op donderdag 14 Maart 2024 in de Academiezaal van de Aula van de Radboud Universiteit Comeniuslaan 2 te Nijmegen.
Klik hier voor de uitnodiging.
Eenmaal in de twee jaar wordt de Ds.Visscherprijs toegekend aan een onderzoeker die een waardevolle dissertatie heeft gepubliceerd op het gebied van (de ondersteuning van en de zorg aan) mensen met een verstandelijke beperking.
De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 20.000 bruto. Voor de genomineerden, die als tweede en derde worden verkozen, zijn prijzen van € 6.000 bruto beschikbaar.
De prijs is een initiatief van het Ds. Visscherfonds i.s.m.
het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen (NTZ).
De jury bestaat uit:
Prof. Dr. Petri Embregts (voorzitter)
Prof. Dr. Bea Maes
Prof. Dr. Geraline Leusink
Prof. Dr. Xavier Moonen
Dr. Sandra Mergler
Dr. Carien Beurskens (bestuurslid Ds.Visscherfonds)
Dr. Marjolein Herps (jurysecretaris)
In totaal werden 18 proefschriften ingediend met een grote verscheidenheid aan onderwerpen.
The good care relationship in long term care: attending to ethical tensions and burdens
De jury is onder de indruk van het proefschrift, waarin de auteur het thema ‘zorgrelatie’ via etnografisch onderzoek heeft geanalyseerd. Marjolijn Heerings benutte een veelheid aan methoden, van interviews tot photovoice, shadowing en experience based co-design. Ingewikkelde concepten worden helder en prachtig uitgelegd. De auteur heeft een sterke reflectie op kwaliteit van zorg en onderzoek en haar visie daarop.
Samenvatting Marjolijn Heerings
Improving medical care for adults with Prader-Willi syndrome
De auteur levert met een indrukwekkend omvangrijk proefschrift, bestaande uit twaalf gepubliceerd artikelen, een prachtige bijdrage aan de kennis over medische aspecten voor de zorg aan mensen met deze zeldzame aandoening. Naast de opvulling van een wetenschappelijke kennislacune, gebruikt deze promovenda haar resultaten ook om praktisch toepasbare hulpmiddelen te maken voor medische professionals. Deze hulpmiddelen worden reeds ruim gebruikt, op verschillende plekken ter wereld.
The added value of on-demand support. Experiences with DigiContact: 24/7 available support for independently living people with intellectual disabilities
Dit onderzoek is maatschappelijk heel relevant. Demografische ontwikkelingen leiden tot het anders moeten inrichten van de zorg. De inzet van technologie wordt daarbij gezien als bijdragend aan de oplossing. Deze promovenda heeft naar de toepassing van zo’n technologie gekeken. Vanuit verschillende perspectieven heeft ze de meerwaarde en voor- en nadelen bezien. Miriam Zaagsma werkte gedurende het hele project samen met een co-onderzoeker met een verstandelijke beperking. Het proefschrift bevat ook een hoofdstuk met de reflectie op die samenwerking.
© Stichting Ds.Visscherfonds