Het Ds. Visscherfonds heeft ten doel de bevordering van wetenschappelijk onderzoek, zowel fundamenteel als toegepast, ten dienste van zorg aan personen met een verstandelijke beperking.
Het fonds verschaft daartoe materiële steun aan onderzoekprojecten, en steunt voorts al wat daarmee rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk is, alles in de ruimste zin van het woord.
De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
De Groesbeekse Tehuizen gesticht door dominee ds. J.A. Visscher
Het Ds. Visscherfonds vindt zijn oorsprong in het werk van dominee Johannes Antonie Visscher (1876-1943), die in 1925 naar Groesbeek werd beroepen als predikant bij de Nederlands Hervormde Kerk. Daarvoor had hij als predikant in Houtigehage in Friesland al een grote naam opgebouwd in het sociale werk. Ook waren er een aantal publicaties van zijn hand verschenen. In Groesbeek zette hij met groot enthousiasme zijn werk voor minder bedeelden voort. In 1929 werd daar na een moeizame start het eerste huis opgericht, later gevolgd door meerdere huizen en werkplaatsen.
Zijn stichting kreeg de naam Nederlandsche Centrale voor Practische Werkverruiming en Hulpverlening, bekend geworden als “de PH”. De zorg betrof zowel kinderen als volwassenen. De cliënten waren voogdij- en diaconiekinderen, zwervers, psychiatrische patiënten en - zoals ze toen heetten - zwakzinnigen. Uiteindelijk leidde het werk van Ds. Visscher tot wat nu De Groesbeekse Tehuizen heet, een instituut voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2002 maken De Groesbeekse Tehuizen deel uit van Pluryn.
Tot de komst van de AWBZ in 1969 waren zorg en hulpverlening vrijwel geheel afhankelijk van fondsenwerving. Alle bezittingen van de PH zijn dan ook via allerhande acties en legaten door particulieren gefinancierd. Na de invoering van de AWBZ zijn de Groesbeekse Tehuizen Groesbeek - destijds geëxploiteerd via de Stichting Volwassenenzorg en de Stichting Gezinsvervangend Tehuis - zich met name gaan richten op de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het vermogen van vóór die tijd en de later ontvangen legaten zijn ondergebracht in twee fondsen: het Ds. Visscherfonds en het Fonds NCPH.
Klik hier voor meer informatie.
© Stichting Ds.Visscherfonds